Domowe Lody
Witajcie Kochani! 😀
Zapraszamy do zrobienia lodów samodzielnie, które zdecydowanie są smaczniejsze i zdrowsze😀
Potrzebujemy:
- 400 ml tłustej śmietanki 30-36%
- 200 ml mleka
- 65 g cukru
- dodatki np: pokruszona czekolada, orzechy, owoce.
Wykonanie:
• połowę śmietanki (ok. 200 ml) wlej do garnka, wsyp do niej cukier (65 g) i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści
• 2. zdejmij garnek z ognia i przełóż jego zawartość do pojemnika (jeśli nie masz maszynki do lodów to najlepiej użyj takiego, by bez problemu zmieścił się w Twojej lodówce a potem zamrażarce)
• 3. do podgrzanej śmietanki z cukrem dodaj resztę śmietanki (pozostałe 200 ml), mleko (200 ml) i dokładnie wymieszaj – możesz użyć trzepaczki lub miksera
• 4. włóż pojemnik do lodówki, aby masa się schłodziła
• 5. w zależności od urządzenia jakie masz pod ręką:
Włóż pojemnik do zamrażalnika i co ok. 30 min. wyciągaj go i miksuj zawartość, aby uzyskać puszystą konsystencję i rozbić tworzące się kryształki lodu
• 6. po ok. 3-4 godz. mrożenia lody są gotowe, – jeśli są bardzo twarde wyjmij je z zamrażalnika i nakładaj po ok. 5 min
• 7. postaraj się je zjeść w ciągu 2-3 dni od zrobienia – najsmaczniejsze są świeże.
SMACZNEGO ! 😀
Komentarze
Prześlij komentarz