Ciasto bez pieczenia - Chatka Puchatka

Witajcie kochani! 😀Dzisiaj przepis na ciasto bez pieczenia - CHATKA PUCHATKA. Poproście rodziców lub starsze rodzeństwo o pomoc i DO DZIEŁA!
Składniki:
• 36 sztuk herbatników maślanych
(w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników maślanych)
(w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników maślanych)
• ok. 300 g masy krówkowej
• 2 banany
• 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
• 125 g serka mascarpone
• 4 łyżeczki cukru pudru
• 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
• 100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
• wiórki kokosowe do posypania
• folia aluminiowa
Sposób przygotowania: Deskę wyłożyć folią aluminiową. Rozłożyć na niej pierwszą warstwę herbatników 3x 6. Na herbatnikach rozsmarować 200 g masy krówkowej, przytrzymując je drugą ręką, aby się nie rozsuwały. Przykryć drugą warstwą herbatników. 100 g zimnej śmietany i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem (nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec ubijania dodać 3 łyżeczki cukru pudru. Krem rozsmarować na herbatnikach. Banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki i ułożyć wzdłuż na środku (banany należy pokroić na kawałki, aby leżały one w miarę w linii prostej i bez wypukleń). Banany i przerwy między nimi polać resztą masy krówkowej. Przy użyciu folii podnieść herbatniki z obu stron i je docisnąć. Ubić 100 g słodkiej śmietany na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Śmietanę przełożyć do szprycy i wycisnąć na masę krówkową, wypełniając lukę. Wyrównać. Chatkę przykryć folią, nie przykrywając z góry śmietany, aby nie przykleiła się do folii. Wstawić na noc do lodówki.
Przygotować ganache: Czekoladę posiekać. Śmietanę doprowadzić do zagotowania. Garnek ściągnąć z pieca i dodać czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady i powstania gładkiego kremu. Polewę zostawić, aby lekko zgęstniała.Chatkę wyciągnąć z lodówki i polać polewą. Obsypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Smacznego!😀
Polecam Aneta W.
Opracowanie graficzne Marta Ch.
Komentarze
Prześlij komentarz